donderdag 16 mei 2013

19 mei 2013, Pinksteren

Welkom bij Wat lezen we deze week!
Hier vind je elke week de Bijbel teksten die een miljoen+ mensen lezen en/of horen als ze naar de kerk gaan. Er is namelijk een leesrooster waar -alleen al in Nederland- wel 1000 kerken aan meedoen. Hun kerkgangers horen elke week hetzelfde verhaal, maar natuurlijk wel anders 'gebracht' door de dominee/priester. Op belangrijke (feest)dagen -zoals deze zondag- worden uiteraard de vaste, bijbehorende Bijbelteksten gelezen, met kerst lezen we een van de versies van de geboorte van Jezus en met Pasen over de wederopstanding.

PERIODE
19 mei 2013 is het Pinksteren of de uitstorting van de Heilige Geest over de leerlingen. Het is een van de eerste, oudste en grote feestdagen in de Christelijke kerk. Drie dagen na de Hemelvaart van Jezus, op de 50ste dag na zijn wederopstanding met Pasen, gebeurt wat hij heeft voorspeld: de uitstorting van de Heilige Geest. We lezen de letterlijke gebeurtenissen in Handelingen 2.

Met Pinksteren begint het 'missionair werk' of het evangeliseren van de kerk doordat de leerlingen over wie de heilige Geest werd uitgestort in tongen begonnen te spreken, maar het waren verschillende talen die vrome Joden uit de hele wereld (ook) verstonden en nu dus ook de boodschap te horen kregen. De kerstening begint hier dus echt bij de Joden, pas later -bij Paulus- worden ook niet joden een doelgroep.

Volwassenen die toetreden tot een kerk en/of gemeente worden vaak met Pinksteren gedoopt. Meer informatie Wikipedia/Pinksteren

Kunst tip: Gothische Miniatuur in het Ingeborg Psalter (voor 1210) Christus zend de Gest in de vorm van een duif die vuurtongen uitstort over Maria en de 12 apostelen. NB De duif is een populaire verbeelding van de Heilige Geest, de combinatie met vuurtongen vrij bijzonder meen ik, maar ik ben niet deskundig! Nu in het Musée Condé in Chantilly, Frankrijk. Link Heiligenlexikon/Pfingsten


De Bach cantaten voor deze zondag zijn Erschallet, ihr Lieder' (BWV 172). “Wer mich liebet, der wird mein Wort halten” (BWV 59), “Wer mich liebet, der wird mein Wort halten'' (BWV 74) en “Ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe' (BWV 34). De teksten horen bij Johannes 14: 23-31a: Jezus belooft de zending van de Heilige Geest, wij lazen vorige week het stukje er net voor.

Op You Tube: J.S. Bach (1685-1750) “Wer mich liebet, der wird mein Wort halten” (BWV 59) voor Pinksteren 1. Aria (Sopraan en Bas), Wer mich liebet, der wird mein Wort halten op 4m13 2. Récitatif (Sopraan) O, was sind das vor Ehren op 6m13 3. Koraal Komm, Heiliger Geist, Herre Gott op 7m50 4. Aria (Bas) Die Welt mit allen Königreichen op 10m23 5. Koraal Du heilige Brunst.
Sopraan Peter Jelosits (van de Wiener Sängerknaben), Bas: Ruud Van der Meer en het Tölzer Knabenchor olv Gerhard Schmidt-Gaden en het Concentus musicus Wien olv Nikolaus Harnoncourt (Opname uit 1975). Geen video, het schilderij is Het Avondmaal van Salvador Dali uit 1955 (12m04).
Link youtube

of kijk op dit blog op 27mei2012 naar 'Wer mich liebet, der wird mein Wort halten' (BWV 74) (BWV 74) 7e Aria: 'Nichts kann mich erretten'. Dirigent Helmuth Rilling, Bach-Collegium Stuttgart, Hildegard Laurich (contralt) met de tekst in het Engels in beeld (5m48)

of 12juni2011 naar "Erschallet, ihr Lieder"(BWV 172) door de Johann-Walter-Kantorei Kahla bij hun 60 Jarig jubileum. In de Stadtkirche in Kahla/Thür. (live maar nogal schril geluid, 5m04).
Of “Erschallet,ihr Lieder” door het Leonhardt Consort met dirigent Gustav Leonhardt (4m09). Zonder beeld

NB Bach schreef aparte cantates voor 2e en 3e Pinksterdag: Tweede Pinksterdag: Erhöhtes Fleisch und Blut (BWV 173), ;Also hat Gott die Welt geliebt (BWV 68) en Ich liebe den Höchsten von ganzen Gemüte (BWV 174). Derde Pinksterdag Erwünschtes Freudenlicht (BWV 184) en Er rufet seinen Schafen mit Namen (BWV 175)

Concert tips
zo19mei13 om 19uur in de Laurenskerk, Grotekerkplein 15, Rotterdam. “Ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe' (BWV 34) uitgevoerd door Wiecher Mandemaker en het Laurenscantorij & -Bachorkest Link Laurenscantorij.
zo19mei13 om 11.30 uur in de Koogerkerk, Koog 30, Zuid-Scharwoude. “Ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe' (BWV 34) uitgevoerd door Jörn Boysen en het Hollands Vocaal Ensemble. Link Kooger Kerk
zo19mei13 om16.30 uur Kleine Kerk, Kapellestraat 27, Veere (Zeeland). "Erschallet, ihr Lieder"(BWV 172) uitgevoerd door Joop Schets en het Bachkoor & Aspetti Musicali. Link Bachkoor.
zo19mei13 in de Kleine Kerk, Kapellestraat 27 in Veere. Een andere Pinkstercantate BWV 172 ‘Erschallet, ihr Lieder’ en het dubbelkorige motet BWV 226 ‘Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf’ van Johann Sebastian Bach uitgevoerd door het barokorkest Aspetti Musicali en Bachkoor BWV olv Joop Schets. Op het orgel Bram Beekman en als solisten Elke Janssens sopraan, Barnabás Hegyi alt, Patrick Debrabandere tenor en Frank Hermans bas. Ds. Gerrit Klein zal voorgaan in deze feestelijke dienst, collecte. Link Zeelandnet/Kleine Kerk Veere


TEKSTEN
Het gaat deze week over Pinksteren, over een vooraankondiging in Joel en in Johannes 20 blaast Jezus de Heilige Geest alvast over zijn leerlingen. 22 Na deze woorden blies hij over hen heen en zei: ‘Ontvang de heilige Geest.
Over de letterlijke gebeurtenissen lezen in Handelingen (van de apostelen, hoewel ze dit natuurlijk meer overkwam....). De laatste regels van psalm 104 zijn een vaste keuze voor Pinksteren maar in de NBV vertaling is het woord Geest vervangen door adem en minder snel herkenbaar maar zo padst het wel weer mooi bij Johannes.

Joël 2:28-32 (3:1-5)
Psalm 104:25-35
Handelingen 2:1-11
Johannes 20:19-23

Gezang 247
1 De Geest des Heren heeft
een nieuw begin gemaakt,
in al wat groeit en leeft
zijn adem uitgezaaid.
de Geest van God bezielt
wie koud zijn en versteend
herbouwt wat is vernield
maak een wat is verdeeld.

2 Wij zijn in Hem gedoopt
hij zalft ons met zijn vuur.
.
Liedboek voor de Kerken 1973


JOEL
We lezen verder uit het boek Joel, het 29ste boek van het Oude Testament. De naam Joël betekent "God is de god". De letter J is een afkorting van "Jah", maar omdat de Hebreeuwse taal geen klinkers gebruikte, kan dit worden aangevuld met een a of bijvoorbeeld een o. Bron: Wikipedia.

In dit stuk beschrijft Joël hoe Jahweh zijn geest (zal) uitgieten over al wat leeft. Jullie zonen en dochters zullen profeteren, oude mensen zullen dromen dromen, en jongeren zullen visioenen zien; en de kerk is inclusief: r2 zelfs over slaven en slavinnen zal ik in die tijd mijn geest uitgieten. Ook deze week, we lazen eerder uit Joël op (5mei2013), lezen we over een eindtijd Dan komt de dag van de HEER, groot en ontzagwekkend.

Petrus citeert Joel in Handelingen op de 1e pinksterdag, maar niet in het stukje dat wij lezen. Petrus zegt in Handelingen 2:17-21 “En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en dochters zullen profeteren, en uw jongelingen zullen gezichten zien [..] En het zal zijn dat al wie de naam des Heren aanroept, behouden zal worden”.

Mooi vind ik 1b Jullie zonen en dochters zullen profeteren, oude mensen zullen dromen (dromen). Een aansporing om je visioenen, visies na te jagen en later niet te dromen over hoe het geweest had kunnen zijn...

Kunst tip: De profeet Joël in de Annakerk en Annakapel in Molenschot, bij Gilze-Rijen in Noord Brabant. Link Molenschot

JOEL 2:28-32
In sommige vertalingen zijn deze verzen genummerd als 3:1-5
1 Daarna zal zich dit voltrekken: Ik zal mijn geest uitgieten over al wat leeft. Jullie zonen en dochters zullen profeteren, oude mensen zullen dromen dromen, en jongeren zullen visioenen zien; 2 zelfs over slaven en slavinnen zal ik in die tijd mijn geest uitgieten 3 Dan zal ik tekenen geven aan de hemel en op aarde: bloed en vuur en zuilen van rook, 4 de zon verandert in duisternis en de maan in bloed. Dan komt de dag van de HEER, groot en ontzagwekkend. 5 Dan zal ieder die de naam van de HEER aanroept ontkomen: op de Sion, in Jeruzalem, is een toevlucht te vinden, zoals de HEER heeft beloofd; ieder die hij roept zal worden gered.
Link naar de complete tekst: NBV Joel 3

Liever luisteren?
Meindert Buruma uit Den Haag op voorleesbijbel Of ga naar downloadbijbel Joel is het 29ste boek van het Oude Testament.

Liever live?
Walfried Parochie, oecumenische vereniging van Kerken in Lewenborg (Groningen stad) en omgeving: Lewenborg, Drielanden, Zilvermeer, Ulgersmaborg, Oosterhoogebrug, Ruischerbrug, Ruischerwaard, Noorddijk, Meerstad, Middelbert en Engelbert e.o. Buitenviering in Thesinge, Lageweg 26. Tijd 10.30 uur, voorganger D. ten Dam teksten: Handelingen Johannes. Link (pdf) Walfriedparochiegroningen Of kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek van Vlaming Rafael S ? copyright vrij aangeboden op users.telenet.be over Handelingen 2 en Joel 2: Link Preek/Handelingne en Joel
NB Op Pauwenburg 4 preken over Joel maar net niet ons stukje.

Op You Tube: In het Engels, video met tekst animatie een upload van ROF: the Ring Of Fire Ministries in 2008 Chestnut, Olney Illinois, USA (1m20) Link youtubePSALM
Psalmen is het 19e boek van het Oude Testament en bevat 150 liederen en gedichten. We lezen deze week de laatste regels van psalm 104, in het Latijn heet de psalm Benedic, anima mea. Prijs de Heer mijn ziel.

Het is een loflied, op God en de Schepping (en een dreiging aan zondaren) en favoriet voor Pinksteren; we lezen deze regels van de psalm elk jaar vooral vanwege r30 die in de Statenvertaling zo gaat; 30 Zendt Gij Uw Geest uit, zo worden zij geschapen, en Gij vernieuwt het gelaat des aardrijks. In de Nieuwe Bijbelvertaling is het echter 30 Zend uw adem en zij worden geschapen, zo geeft u de aarde een nieuw gelaat en is de Geest verdwenen, het past wel weer mooi bij Johannes 20.

NB In r4 staat u maakt van de winden uw boden, van vlammend vuur uw dienaren'' herken ik de gebeurtenissen in handelingen, maar die lezen wij niet.

Leviathan in r26 is een van de namen voor zeemonsters in de Bijbel

Kunst tip: Benedic, anima mea uitgevoerd door de 2009 Westminster Vocal Institute op een concert in the Princeton University Chapel. (4m39) Link youtube NB ER is ook een Benedic, anima mea (koor)compositie van Vagn Homboe een Deens componist (1909-1996) maar ik vond geen video's online.

PSALM 104
25 Zie hoe wijd de zee zich uitstrekt. Daar wemelt het, zonder tal, van dieren, klein en groot. 26 Daar bewegen de schepen zich voort, daar gaat Leviatan, door u gemaakt om ermee te spelen. 27 En allen zien ernaar uit dat u voedsel geeft, op de juiste tijd. 28 Geeft u het, dan doen zij zich te goed, opent zich uw hand, dan worden zij verzadigd. 29 Verberg uw gelaat en zij bezwijken van angst, ontneem hun de adem en het is met hen gedaan, dan keren zij terug tot het stof dat zij waren. 30 Zend uw adem en zij worden geschapen, zo geeft u de aarde een nieuw gelaat.

31 De luister van de HEER moge eeuwig duren, laat de HEER zich verheugen
in zijn werken. 32 Hij richt zijn oog op de aarde en zij beeft, hij raakt de bergen aan en zij stoten rook uit. 33 Voor de HEER wil ik zingen zolang ik leef, een lied voor mijn God zolang ik besta.34 Moge mijn lofzang de HEER behagen, zoals ik mijn vreugde vind in hem. 35 Zondaars zullen van de aardbodem verdwijnen, onrechtvaardigen zullen niet meer bestaan. Prijs de HEER, mijn ziel.
Link naar de complete tekst: NBV psalm 104:25-35

Liever luisteren?
Robert-Jan van Amstel, Predikant GK Rotterdam-Lombardijen op voorleesbijbel Of ga naar downloadbijbel Psalmen is het 19e boek van het Oude Testament.

Liever live?
Kathedraal Rotterdam, Mathenesserlaan 305, Rotterdam. Tijd: 11uur, voorganger nnb psalm 104 wordt gezongen door het koor en de “Missa Pontificalis”, L.Perosi. Meer onder de link. Link kathedraalrotterdam
Of kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek van ds. Jan Willem Ploeg voor NGK Gorinchem (?) op Pinksteren 2007 Laat je je mee spelen door deze psalmdichter, door broeders en zuster, maar in de eerste plaats door Hem zelf, Jahweh de levende God de vader van Jezus Christus en om Jezus wil Onze Vader? Link Elipheleth (prive site) NB Elipheleth (of Elifelet) is een naam uit de Bijbel, van 2 zonen van koning David en betekent 'Mijn God bevrijdt'.

Op You Tube: Muziek/zangvideo naar psalm 104 door sirrayiv of Truth seeker who wants to expose evil doers. (3m02) Link youtube


HANDELINGEN
Handelingen is het 5e boek van het Nieuwe Testament, komt na de evangelies Het beschrijft de Hemelvaart van Jezus (en de vervanging van Judas) in het eerste boek en daarna de handelingen, daden van de apostelen.

De vertaling van de datering is amusant, Pinksteren heet al Pinksteren voordat men weet wat het is, het gebeurde op de 50ste (Laat Latijn pentaconta) dag na Pasen. Ons woord heeft zich langzaam ontwikkeld via pincsten (circa 1240) pincster, pincxter, pinxteren in vridages vor pincxteren (1282; VMNW), pijnster in omtrent Pijnster (1343-45; MNW) vnnl. pinckster, pingstdagh, pinghsterdagh (1599; Kil.), de drie Jaermarckten, sijnde Kermis, Vasten en Pinxteren (1620; WNT). Bron en uitleg afko's Etymologiebank. Ontleend aan Laatlatijn pentecoste ‘Pinksteren’, dat ontleend is aan Grieks pentēkostḕt (hēmérā) ‘de vijftigste (dag)’ De Engelse naam voor Pinksteren is gewoon Pentacoste en het Duitse Pfingsten komt van het althochdeutsche pfincosta.

Kunst tip: helaas zonder beschrijving ik gok op een laat Middeleeuwse boekverluchting waarvan de kleuren opvallend goed bewaard zijn gebleven, maar het kan ook heel modern zijn. NB er zijn maar 10 apostelen. Link Pfingsten

HANDELINGEN 2:1-11
2 De komst van de heilige Geest
1 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag,
dat het huis waar ze zich bevonden geheel vulde. 3 Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, 4 en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.
5 In Jeruzalem woonden destijds vrome Joden, die afkomstig waren uit ieder volk op aarde. 6 Toen het geluid weerklonk, dromden ze samen en ze raakten geheel in verwarring omdat ieder de apostelen en de andere leerlingen in zijn eigen taal hoorde spreken. 7 Ze waren buiten zichzelf van verbazing en zeiden: ‘Het zijn toch allemaal Galileeërs die daar spreken? 8 Hoe kan het dan dat wij hen allemaal in onze eigen moedertaal horen? 9 Parten, Meden en Elamieten, inwoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië, mensen uit Pontus en Asia, 10 Frygië en Pamfylië, Egypte en de omgeving van Cyrene in Libië, en ook Joden uit Rome die zich hier gevestigd hebben, 11 Joden en proselieten, mensen uit Kreta en Arabië – wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden.’
Link naar de complete tekst: NBV Handelingen 2

NB De tekstkeuze van de leesrooster commisie wordt gevolgd door deze -nogal cynische- regels:
12 Verbijsterd en geheel van hun stuk gebracht vroegen ze aan elkaar:
Wat heeft dit toch te betekenen?’ 13 Maar sommigen zeiden spottend: ‘Ze zullen wel dronken zijn.’

Liever luisteren?
Jan van Hemert, oud docent Nederlands uit Vlaardingen op voorleesbijbel Of ga naar downloadbijbel Handelingen is het 5e boek van het Nieuwe Testament.

Liever live?
Naam, adres
Tijd: uur, voorganger
Link
Of kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek van voor de Heilig Hart van Jezus kerk in Eindhoven (per 1jan12 opgegaan in de Parochie Sint Joris, Eindhoven) op Pinksteren in het A jaar (2010, 2007 etc). Over de Handelingen van de Apostelen 2:1-11, Eerste Brief van de heilige Apostel Paulus aan de christenen van Korinte 12:3b-7 en 12-13 en het Evangelie volgens Johannes 20:19-23. Met 'moeten wij dan op alle hoeken van de straten gaan staan om de Blijde Boodschap te verkondigen? Ofschoon wij om te getuigen best wat meer lef zouden mogen tonen, is dat niet de eerste vereiste en onze voornaamste taak. Wat wij wel kunnen en mogen doen is: -1- bewijs te geven van onze trouw aan God en Zijn Kerk. -2- het goede voorbeeld geven door een christelijke levenswijze waarbij onze houding is gericht op God en onze naaste. -3- de geloofsgemeenschap te steunen door onze regelmatige aanwezigheid en deelname aan de parochieactiviteiten. Link HHart

Op You Tube: Acts 2:1-11 in 8 talen met Engelse ondertiteling voor de Pinksterdienst in 2012 in de First Christian Church in Wadsworth, Ohio.
Productie Steven Thomas (2m04)
Link youtube


JOHANNES
Johannes is het 4e boek van het Nieuwe Testament. Het is een van de vier evangelies met de verhalen over het leven en sterven van Jezus. In de evangelies komen verhalen soms meerdere malen voor, soms identiek soms een beetje anders. Dit verhaal komt ook voor in alle ander evangelies maar het accent ligt soms anders vaak verwijtende overtuiging door Jezus dat hij het echt is en de opdracht van verspreiding van het geloof. De Geest/adem komt niet altijd aan bod. Bij Matteus 28:16-20 r19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. In Marcus 16:14-18 r15 ‘Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend.17 Degenen die tot geloof zijn gekomen, zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen ...ze zullen spreken in onbekende talen … In Lucas24:36-49 staat 49b Ik zal ervoor zorgen dat de belofte van mijn Vader aan jullie wordt ingelost. Blijf in de stad tot jullie met kracht uit de hemel zijn bekleed.’

NB In de Engels Bijbel heet dit stukje de great commission, de grote opdracht, naar de taak van de leerlingen om het geloof te verspreiden. r21b Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.’

Kunst tip: Hanna Cheriyan Vargese, Malies schilderes en meer op hanna-artwork Receive the Holy Spirit (2001) Link hanna-artwork.com

JOHANNES 20:19-23
Verschijningen
19 Op de avond van die eerste dag van de week waren de leerlingen bij elkaar; ze hadden de deuren afgesloten, omdat ze bang waren voor de Joden.
Jezus kwam in hun midden staan en zei: ‘Ik wens jullie vrede!’ 20 Na deze woorden toonde hij hun zijn handen en zijn zijde. De leerlingen waren blij omdat ze de Heer zagen. 21 Nog eens zei Jezus: ‘Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.’ 22 Na deze woorden blies hij over hen heen en zei: ‘Ontvang de heilige Geest. 23 Als jullie iemands zonden vergeven, dan zijn ze vergeven; vergeven jullie ze niet, dan zijn ze niet vergeven.’

In de Nieuwe Bijbelvertaling. Link naar de tekst NBV

Liever luisteren?
Oemar van der Woerd, scholier  uit Rotterdam vind het (verhaal/de Bijbel/het voorlezen voor opname?) lekker spannend op voorleesbijbel Of ga naar downloadbijbel Johannes is het 4e boek van het Nieuwe Testament.

Liever live?
Ga met Pinksteren eens kijken bij een Pinkstergemeente of de pinksterbeweging, pentecostalisme, is een (protestants) christelijke stroming die sterk de nadruk legt op de Heilige Geest, die de discipelen van Jezus Christus volgens de Bijbel op de Pinksterdag ontvingen. De beweging ,ontstond aan het begin van de 20e eeuw en is een van de snelst groeiende Christelijke stromingen. Schattingen lopen uiteen van 150 miljoen tot (volgens de aanhangers) 400 miljoen. Meer op Wikipedia/Pinksterbeweging Adressen Link Verenigde Pinkster-en Evangeliegemeenten Of kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek van Bruno Jacobs  voor op 8 juni 2011 over Jezus’ wens “Vrede zij u” kan ons helpen om vergeving te vragen en te schenken. Heel de wereld heeft daar nood aan. Ik wens jullie bij dit Pinksterfeest die ervaring toe en begeestering om vrede en alle goeds te bewerken voor elkaar. Link Preken.be/Hand-2:1-11 Joh-20:19-23


Op You Tube: In het Engels: uitleg van het Joodse 7 weken feest Shavot of Lentefeest. Joden herdenken dna dat Mozes de stenen tafelen met de 10 geboden kreeg. Leviticus 23(:16) beschrijft het 50 dagen of Lentefeest met een tarweoffer. (5m22) Link youtubeGEBED
Vast onderdeel van de afsluiting van een kerkdienst is een gebed en het (gezamenlijk) uitspreken van het 'Onze Vader' Het gebed dat Jezus heeft geleerd in Mattheus 6:9-13. Deze keer een gebed van Jeanette van Osselen – Riem

Heer onze God,
De wereld, ooit zo mooi en goed,
staat altijd ergens wel in gloed
van vuur dat doodt.

Heer, geef ons in dit Pinksteruur
Uw liefdesvuur dat sterker is
dan macht en tijd,
dat groot is en de mens bevrijdt,
echt vrij maakt om de weg te gaan
achter u aan.

Dat wij ons dan met eenvoud tooien
en om ons heen Uw warmte strooien
die blijven zal in vrede,
vrede overal.

amen
Bron: Samen-aan-tafel/pinkstergebed-liefdesvuur-in-deze-wereld
En een liedje van Annie MG Schmidt omdat ik haar biografie van Annejet van der Zijl lees.

Op een mooie Pinksterdag
Als het even kon
Liep ik met mijn dochter aan het handje
in het parrekie te kuieren in de zon
Gingen madeliefjes plukken
Eendjes voeren
Eindeloos
Kijk nou toch, je jurk wordt nat
Je handjes vuil
En papa boos

Vader was een mooie held
Vader was de baas
Vader was een duidelijke mengeling
van Onze Lieve Heer en Sinterklaas
Ben je bang voor 't hondje
Hondje bijt niet
Papa zegt dat ie niet bijt
Op een mooie Pinksterdag
Met de kleine meid

Als het kindje groter wordt
Roossie in de knop
Zou je tegen alle jongens willen zeggen:
handen thuis en lazer op
Hebbu dat nou ook meneer?
Jawel, meneer
Precies als iedereen
Op een mooie Pinksterdag
Laat ze je alleen

Morgen kan ze zwanger zijn
't Kan ook nog vandaag
't Kan van de behanger zijn
of van een Franse zanger zijn
of iemand uit Den Haag
Vader kan gaan smeken
En gaan preken
Tot hij purper ziet
Vader zegt: pas op, m'n kind
Dat hondje bijt
Ze luistert niet

Vader is een hypocriet
Vader is een nul
Vader is er enkel en alleen
maar voor de centen
en de rest is flauwekul
Ik wou dat ik nog één keer
Met mijn dochter
Aan het handje lopen kon
Op een mooie Pinksterdag
Samen in de zon


VOLGENDE WEEK
26 mei 2013, Trinitatis ,
de Drie-eenheid (van Vader, Zoon en Heilige Geest)

Spreuken 8:22-31
Psalm 29
(Openbaring 4:1-11)
Johannes (2:23-) 3:1-16
Gezang 254

Contact: Reactie en opmerkingen graag naar
watlezenwedezeweek @ yahoo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten