donderdag 30 april 2015

3 mei 2015, 5e van Pasen, Cantate

Welkom bij Wat lezen we deze week!
Hier vind je elke week de Bijbel teksten die een miljoen+ mensen lezen en/of horen als ze naar de kerk gaan. Er is namelijk een leesrooster waar -alleen al in Nederland- wel 1000 kerken aan meedoen. Hun kerkgangers horen elke week hetzelfde verhaal, maar natuurlijk wel anders 'gebracht' door de dominee/priester.

Op belangrijke (feest)dagen worden uiteraard de vaste, bijbehorende Bijbelteksten gelezen, met kerst lezen we een van de versies van de geboorte van Jezus, met Pasen over de wederopstanding en met Pinksteren over de uitstorting van de Heilige Geest. Het rooster wordt gemaakt voor een paar jaar, en om te voorkomen dat kerken om de paar jaar hetzelfde lezen wordt ook een alternatief leesrooster gemaakt. Omdat ik al een cyclus heb meegelezen, lees ik nu uit het Alternatief leesrooster (als dat er is)

PERIODE
3 mei 2015, is de 5e zondag van Pasen, de tijd waarin we aftellen naar Pinksteren en de verschijning, officieel de uitstorting, van de Heilige Geest.
Deze zondag wordt Cantate genoemd, Zing! Naar psalm 98:1 "Zing de Heer een nieuw lied". Sinds Pasen is alles anders, is alles vernieuwd en in nieuwe liederen zingen we Gods lof. (Maar) Wij lezen psalm 104: 1 Prijs de Heer mijn ziel een lof psalm.

De Bach cantaten voor deze zondag zijn 'Wo gehest du hin''(BWV 166) en 'Es ist euch gut, daße ich hingehe' (BWV 108). Deze cantates horen bij Johannes 16:5-15 met de afscheidsrede van Jezus, dat lezen wij niet.

Op You Tube: Johann Sebastian Bach (1685-1750) Cantate BWV 108 'Es ist euch gut, daß ich hingehe' voor de 4e zondag na Pasen. Met op:
00:00 1. Aria Bas: Es ist euch gut, daß ich hingehe
03:51 2. Aria Tenor:
Mich kann kein Zweifel stören
07:39 3. Récitatief Tenor:
Dein Geist wird mich also regieren
08:10 4. Koor:
Wenn aber jener, der Geist der Wahrheit
11:11 5. Aria Alt:
Was mein Herz von dir begehrt
15:02 6. Koraal:
Dein Geist, den Gott vom Himmel gibt
Alt Paul Esswood, Tenor Kurt Equiluz, Bas Ruud Van der Meer, Tölzer Knabenchor - Gerhard Schmidt-Gaden Concentus musicus Wien onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Schilderij: Jezus en zijn discipelen door Rembrandt van Rijn (16m)
Link youtube

Of kijk op dit blog op 22-mei11 naar J.S. Bach - Cantate 166 “Wo gehest du hin?”, deel 2 naar de aria van de tenor. Uitvoering door de J.S. Bach-Stiftung St. Gallen. Tenor Gerd Türk.


Concert
zo3mei15 om 19.30 uur in de Geertekekr, Geertekerkhof, Utrecht. Cantate BWV 108 'Es ist euch gut, daß ich hingehe' uitgevoerd door Gerrit Maas en het koo en orkest Bachcantatediensten. Link Utrechtse Bachcantatediensten

Meer Bach concerten op de Bachagenda van EduardvHengel/cantate-agenda en Christelijkeconcertagenda.nl/Bach

TEKST(EN)
Op het Oecumenisch leesrooster staan: Deuteronomium 4:32-­40, Psalm 119:17-24, 1 Johannes 3:18-­24 en Johannes 15:1-­8. Dat las ik op 6mei12-cantate

Op het alternatief leesrooster staat: Hooglied 2:1-7, Psalm 104: 1-­24 en de 1e brief van Johannes 3:18-­24. We lezen dus bijna in dezelfde tekstrollen als vorige week.

In deze weken vlak na Pasen, de kruisiging van Jezus, zijn de gelovigen zoekend, maar vol ertrouwen. De teksten verwijzen hiernaar. In Hooglied 2:wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil. In de psalm staat 24 Hoe talrijk zijn uw werken, HEER. Alles hebt u met wijsheid gemaakt, vol van uw schepselen is de aarde. In 1 Johannes 3:23 Dit is zijn gebod: dat we geloven in de naam van zijn Zoon Jezus Christus en elkaar liefhebben, zoals hij ons heeft opgedragen. 24 Wie zich aan zijn geboden houdt blijft in God, en God blijft in hem.


HOOGLIED
Het Hooglied is het 22e boek van het Oude Testament, het is het 'Lied der Liederen', het mooiste lied en in de Joodse bijbel hoort het bij de Feestrollen. In het Engels wordt het the Song of Solomon (Salomo) genoemd. Vermoed wordt dat het (vele) liefdesliederen zijn die op bruiloften werden gezongen. Het zijn dialogen tussen 'hij' en 'zij', de 'meisjes' en 'broers'.

Onze regels bezingen, loven de lente, de nieuwe tijd. Het weerzien met elkaar en de opbloeiende natuur. Allemaal heel letterlijk te nemen, maar er zijn ook regels die als zoekend naar kunnen worden gelezen zoals r14 En een verklaring van trouw: 16 Mijn lief is van mij, en ik ben van hem.
Kunst tip: Uit de schitterend geanimeerde versie van Janacek's ''Het sluwe Vosje'' Christine Buffle, Grant Doyle et al. dirigent Kent Nagano en het Deutscher Symphonie Orchester Berlin (9m31) Link Youtube (deel 1 van 6)

Hooglied 2:1-7 
Hooglied, van Salomo.
1 Ik ben een lelie van de Saron,
een wilde lelie in het dal.

Hij
2 Als een lelie tussen de distels,
zo is mijn vriendin tussen de meisjes.

Zij
3 Als een appelboom tussen de bomen van het bos,
zo is mijn lief tussen de jongens.
Ik verlang in zijn schaduw te zitten,
met mijn tong wil ik zijn zoete vruchten proeven.
4 Hij brengt mij in het wijnhuis,
boven mij zijn vaandel van liefde.
5 Verkwik me met rozijnen,
verfris me met appels,
want ik ben ziek van liefde.
6 Mijn hoofd rust op zijn linkerarm,
met zijn rechterarm omhelst hij mij.
7 Meisjes van Jeruzalem,
ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld:
wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken
voordat zij het wil.

Link naar de tekst jongerenbijbel/hooglied/2

Liever luisteren?
Frank du Mosch NCRV Presentator op voorleesbijbel Of ga naar downloadbijbel Hooglied is het 22ste boek van het Oude Testament.

Liever live?
Protestantse gemeente Zutphen, Sint Walburgiskerk, Kerkhof 3, Zutphen. Tijd 10uur, voorganger: ds. S. Sluis. In Hooglied 2: 1–7 vergelijkt “hij” ”haar” met een lelie tussen de distels en “zij” “hem” met een appelboom tussen de bomen van het bos. Het is de beeldende taal van de liefde. In Hooglied speelt op de achtergrond steeds het woord “verlangen” mee: “zij” verlangt naar “hem”. Het hartstochtelijk verlangen van mensen naar elkaar is een beeld van het verlangen van een mens naar God en van God naar de mens. Want de liefde kan niet van een kant komen… In Johannes 15: 1–8 gaat het over de verbondenheid tussen Jezus en zijn leerlingen. Daarbij gaat het niet om een heilig moeten, maar om een heilig mogen: ook bij Johannes is het verlangen naar elkaar de drijvende kracht. Link PGZutphen/leesrooster
Of kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek ds W. Harinck over Hooglied 2:1-2 voor PG Doetinchem op 2
1 oktober 2007. Hooglied 2:1 en 2 'Ik ben een Roos van Saron, een Lelie der dalen. Gelijk een lelie onder de doornen, alzo is Mijn vriendin onder de dochteren. De roos en de lelie: 1. Een beeld van Christus 2. Een beeld van de christen (pdf) Link: ds-W-Harinck/Hooglied2

Op You Tube: wrer eens wat anders: The most accurate explanation of the biblical "Song of Solomon" that you will find. This video explains the historical context precept upon precept in order for you to see with much needed clarity what the Churchs fraudulently describe as a love letter from the Queen of Sheba to Solomon. The intricate details that satisfies true Israelite bible readers without the obnoxious Christian mythology. (28m16, alleen teksten in het Engels) Link: youtube


PSALM
Psalmen is het 19e boek van het Oude Testament en bevat 150 liederen en gedichten. We lezen deze week psalm 65, een lofpsalm. In het Latijn heet de psalm te decet hymnus naar de 2e regel. (In het Latijn heeft de psalm nummer 64). Het is een populaire psalm, we lezen hem elk jaar wel een keer. En wordt ook wel uitgekozen voor begrafenissen.

Mooi vind ik: r20 Als u het duister spreidt, valt de nacht,
en alles wat leeft in het woud gaat zich roeren
en r24 Hoe talrijk zijn uw werken, HEER. Alles hebt u met wijsheid gemaakt, vol van uw schepselen is de aarde.

Kunst tip: Psalm 104 in de Duitse Leive bibel van Ulrich Leive (1957) die het Oude en Nieuwe Testament verbeeld en nog veel meer. Biografie Ulrich Leive Link: Kulturserver/Leivebibel/psalm104

PSALM 104
(1 Prijs de Heer mijn ziel)
17 De vogels bouwen daar hun nesten,
in hun kronen huizen de ooievaars.
18 De hoge bergen zijn voor de steenbokken,
in de kloven schuilen de klipdassen.
19 U hebt de maan gemaakt voor de tijden,
de zon weet wanneer zij moet ondergaan.
20 Als u het duister spreidt, valt de nacht,
en alles wat leeft in het woud gaat zich roeren.
21 De jonge leeuwen gaan uit op roof,
brullend vragen zij God om voedsel.
22 Bij zonsopgang trekken zij zich terug
en leggen zich neer in hun legers.
23 De mensen gaan aan het werk
en arbeiden door tot de avond.
24 Hoe talrijk zijn uw werken, HEER.
Alles hebt u met wijsheid gemaakt,
vol van uw schepselen is de aarde.
Link naar de tekst: Jongerenbijbel/psalm104

Liever luisteren?
Robert-Jan van Amstel uit Rotterdam, Predikant voor de GK in Rotterdam-Lombardijen, op voorleesbijbel Of ga naar downloadbijbel Psalmen is het 19e boek van het Nieuwe Testament.

Liever live?
Kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek van Ds Jos Douma voor een doopdienst in juni 2011 psalm 104:24 preken-waar-geen-letter-poezie-in-staat over Koos Geerds gedicht met de titel ‘Gods element’. Link josdouma/preken-waar-geen-letter-poezie-in-staat

Of Marcel Braekers De lente en Gods schepping op filosofenfontein.be die ook de preek over 1 Johannes gaf.

Op You Tube: Psalm 104 in het Engels, verbeeld door Meg Hutchinson (3m39) Link youtube


1 JOHANNES
1 Johannes is het 23ste boek van het Nieuwe Testament. Het is een tekst, geen echte brief, die wordt toegeschreven aan de apostel Johannes vanwege de overeenkomsten met de stijl van zijn evangelie. Omdat de tekst geen aanhef heeft, is niet zeker voor wie de boodschap bedoeld was.

Deze week weer bemoediging en beloften: r18 Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden. 19 Dan weten we dat we voortkomen uit de waarheid en kunnen we met een gerust hart voor God staan. En r18 Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden. 19 Dan weten we dat we voortkomen uit de waarheid en kunnen we met een gerust hart voor God staan.

1 Johannes 3:18-24
18 Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden. 19 Dan weten we dat we voortkomen uit de waarheid en kunnen we met een gerust hart voor God staan. 20 En zelfs als ons hart ons aanklaagt: God is groter dan ons hart, hij weet alles. 21 Geliefde broeders en zusters, als ons hart ons niet aanklaagt, kunnen we ons vol vertrouwen tot God wenden 22 en ontvangen we van hem wat we maar vragen, omdat we ons aan zijn geboden houden en doen wat hij wil. 23 Dit is zijn gebod: dat we geloven in de naam van zijn Zoon Jezus Christus en elkaar liefhebben, zoals hij ons heeft opgedragen. 24 Wie zich aan zijn geboden houdt blijft in God, en God blijft in hem. Dat hij in ons blijft, weten we door de Geest die hij ons heeft gegeven.
Link naar de tekst: Jongerenbijbel/1-johannes/3/

Liever luisteren?
Wil Noordergraaf, uit Rotterdam Leerkracht op voorleesbijbel. Of ga naar downloadbijbel I Johannes is het 23ste boek van het Nieuwe Testament.

Liever live?
Kijk op churchatwork voor een dienst bij u in de buurt.

Preek van Marcel Braekers o.p. Over 1 Johannes 3:18-24 "Liefhebben met daden". Vrienden, wij moeten niet liefhebben met woorden en leuzen, maar met concrete daden. Dat is onze maatstaf; daardoor krijgen wij de zekerheid, dat wij thuishoren bij de waarachtige God. Dan mogen wij ook voor zijn aanschijn ons geweten geruststellen, ook als het ons veroordeelt, want God is groter dan ons hart en Hij weet alles. Dierbare vrienden, daar ons geweten ons dus niet hoeft te veroordelen, mogen wij vrijmoedig met God omgaan; wij krijgen van Hem alles wat wij vragen, omdat wij zijn geboden onderhouden en doen wat Hem aangenaam is. En dit is zijn gebod: van harte geloven in zijn Zoon Christus en elkaar liefhebben, zoals Hij ons bevolen heeft. Wie zijn geboden onderhoudt, blijft in God en God blijft in hem. En dat Hij in ons woont, weten we door de Geest, die Hij ons gegeven heeft.

Op You Tube: Preek in het Engels over het Johannes Evangelie en onze Johannes tekst Evangelical Lutheran Church Zion in Willshire (Schumm) Ohio, USA. Pastor Patterson? (5m51) Link youtube


GEBED
Vast onderdeel van de afsluiting van een kerkdienst is een gebed en het (gezamenlijk) uitspreken van het 'Onze Vader' Het gebed dat Jezus heeft geleerd in Mattheüs 6:9-13. Deze keer kies ik voor een toelichting op 1 Johannes 3:18 op de website Tijd met Jezus 31 Overdenkingen over Gods liefde.

Liefde is een werkwoord
Het is belangrijk om te praten over liefde. Helemaal in de gemeente van Christus, omdat liefde daar het allermeeste is, meer dan geloof en hoop. Alleen moet het niet blijven bij praten over liefde. Het gaat erom dat we liefde doen, dat we liefhebben met de daad. Want liefde is een werkwoord. Wie alleen maar praat over liefde, maar niet liefheeft, kent God niet. 
Het waarachtige kennen van God in Christus gaat gepaard met het waarachtige liefhebben. Aan wie ga jij vandaag concreet laten merken dat je hem of haar liefhebt? Verricht een liefdevolle daad. Zeg iets liefdevols. Spreek de taal van Gods liefde.VOLGENDE WEEK
10 mei 2015 is het 6e zondag van Pasen.

Op het Oecumenisch leesrooster staan: Jesaja 45:15-­19 Psalm 33:12-­22, 1 Johannes 4:7-21, Johannes 15:9-17. Dat las ik op 13mei2012-6e-na-Pasen:Rogate

Op het alternatief leesrooster staan: Hooglied 7:1-­8, Psalm 45 en 1 Johannes 4:7-21.

Op 14 mei 2015 is het Hemelvaart van Jezus, daarvoor is ook een leesrooster: Ezechiël 1:3-5a en 26-28a Psalm 47


Contact: Reactie en opmerkingen graag naar
watlezenwedezeweek @ yahoo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten